Joonisfilm

EUROOPA ANIMAAUHIND EMILE EESTI JOONISFILMILE „EEVA”

Morten Tšinakovi ja Lucija Mrzljaki joonisfilm „Eeva” napsas 2024 Euroopa animaauhindade tseremoonial parimate tegelaskujude ja foonide Emile’i auhinna lühianima kategoorias.

Esmaspäeva, 23. septembri õhtul jagati Kreekas ANIMASYROS animafestivali avamisel Euroopa animaauhindu Emile, kus „Eeva” loojatel oli põhjust järjekordselt rõõmu tunda.

Emile on 2017 asutatud Euroopa animatsiooniauhindade assotsiatsiooni auhind, mis on mõeldud andekate ja sõltumatute filmiloojate saavutuste tunnustamiseks animatsiooni valdkonnas. Eestist assotsiatsiooni nõukogusse kuuluv stuudio Nukufilm produtsent Kerdi Oengo: „Erinevalt Euroopa Filmiakadeemia auhindadest on Emile keskendunud just animafilmidele, mis võimaldab väärtustada animafilmi laiemalt ning auhinnata lavastajatele kõrval ka teisi filmi loomingulise meeskonna liikmeid, seda nii täispikas kui lühianimas. Üksiti anname välja Lotte Reinigeri elutööauhinda animatsioonis. Covidi pandeemia tõttu ei saanud paaril aastal auhinda välja anda. Assotsiatsiooni uus nõukogu, kuhu kuulun, tahab käesoleva auhinnatseremooniaga taaselustada Emile’i auhinda ja panna alus pikemaajalisele traditsioonile.”

Kerdi Oengo „Eeva” auhinnast: „Visuaal on oluline kõigis filmiliikides, kuid animatsioonis on filmi visuaalse keskkonna ja tegelaskujude kunstiline lahendus keskse tähtsusega filmi õnnestumisel. Parimate tegelaskujude ja taustade Emile juhib tähelepanu ning väärtustab just neid aspekte animafilmis.”

Morten Tšinakovi ja Lucija Mrzljaki stiilselt väljapeetud matusefilmi „Eeva” tegi oma festivalidebüüdi 73. Berlinalel veebruaris 2023, olles ühtlasi esimeseks eesti filmiks, mis jõudis maailma ühe suurima ja olulisema filmifestivali Berlinale lühifilmide võistlusprogrammi. „Eeva” on osalenud ligi sajakonnal festivalil, pälvinud neist veerandsajal auhindamist. Sealhulgas mainekatel Annecy ja Zagrebi festivalidel (rahvusvahelise animafilmi assotsiatsiooni ASIFA kaks olulisemat festivali Ottawa ja Hiroshima kõrval) ning Nashville’i filmifestivalil. Detsembris 2023 jõudis „Eeva” 96. Oscarite shortlisti (koos Priit Tenderi „Koerkorteriga”) lühianima kategoorias.

Lucija Mrzljak: „Emile’i auhinna saamine on meile suur au. Tahan tänada kaasrežissöör Mortenit ning meie produtsente Kalevit ja Draškot vankumatu toetuse eest. Suur tänu kõigile, kes olid meie kõrval kogu filmi teekonna vältel. Vastne tunnustus inspireerib meid järgnevatele töödele.”

„Eeva” on Morten Tšinakovi ja Lucija Mrzljaki kolmas koostöö „Briljantsuse demonstratsiooni neljas vaatuses” (2018) ja „Toonekure” (2020) järel. Kõik need on valminud stuudios Eesti Joonisfilm.

„Eeva” stsenarist on Morten Tšinakov, režissöörid ja kunstnikud Morten Tšinakov ja Lucija Mrzljak, produtsendid Kalev Tamm ja Draško Ivezić. „Eeva” valmis stuudiotes Eesti Joonisfilm ja Adriatic Animation. Filmi tootmist toetasid Eesti Filmi Instituut, Hrvatski Audiovizualni Centar, Eesti Kultuurkapital.

Filmiinfo: https://www.joonisfilm.ee/filmid/eeva

„Eeva” treiler: https://vimeo.com/724469078

Write a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Pelicula

A modern theme for the film industry & video production

[instagram-feed feed=2]