Joonisfilm

Priit Pärna elutöö sai väärika tunnustuse mainekatelt Euroopa animaauhindadelt Emile

Eesti animalegend Priit Pärn pälvis nädala alguses mainekate Euroopa animaauhindade Emile gaalal elutöö auhinna.

Aasta paremaid animafilme tunnustanud Emile European Animation Awards’i esmaspäeval peetud auhinnatseremoonia kõrghetk oli väärikaima Emile’i ehk Lotte Reinigeri nimelise elutööauhinna üleandmine. Auhinnaga avaldab Euroopa animaauhindade assotsiatsioon austust ühele Euroopa animakino silmapaistvamale loojale, kelle elu jooksul antud panus animatsioonikunsti ja tipptasemel tehtud filmid on erakordsed.

„Traditsiooniliselt antakse Emile’i elutööauhind animaatorile tema erakordse panuse eest animatsioonimaailma. Tänaõhtune auhinnasaaja on nii õpetaja, kes on juhendanud paljusid noori animaatoreid nende karjääri alguses, kui ka animaator, kes on loonud muljetavaldava loomingulise pärandi. Kuigi see elutööauhind põhineb tema senisel loomingul, olen kindel, et ta loob veel palju imelisi animatsioone. Mul on rõõm ja au esitada see auhind Eesti animaatorile Priit Pärnale,” ütles ajakirjanik ja animatsiooniajaloolane Nancy Denney-Phelps auhinda üle andes.

Kunstniku ja animarežissööri Pärna filme on saatnud tunnustus ja menu nii kriitikute kui ka publiku seas. Pärna koolkonda kuuluvaid animaatoreid leidub kõikjal maailmas, teda armastavad ja hindavad paljud õpilased ning järgijad.

„Kus on, sinna tuleb“ ütles Pärn tagasihoidlikult oma kümnenda elutööauhinna saamise puhul.

Viieaastase pausi järel pikisilmi oodatud kolmas auhindade jagamine peeti esmakordselt Kreekas. Eelnenud kaks tseremooniat korraldati 2017. ja 2018. aastal Prantsusmaal Lille’is. Enne Pärna said elutööauhinna tunnustuse kaks Briti legendi – 2017. aastal animaator Richard Williams, kelle raamatu „Animation Survival Kit” järgi on animaatorid üle ilma õppinud animeerimist, ja 2018. aastal animakriitik, Channel 4 toimetaja ja mitme animatsioonialase raamatu autor Claire Kitson.

Prestiižne auhinnatseremoonia, mis tähistab uut peatükki Euroopa animatsiooniauhindade jagamisel, viidi läbi ajaloolises Apollo teatris Sýrose saarel Ermoúpolises ja oli osa festivalist ANIMASYROS. Üleeuroopalise animatsiooniprofessionaalide rühma auhindade korralduskomitee esimees on festivali president Vassilis C. Karamitsanis.

Euroopa animatsiooniauhinnad said nime Prantsuse animatsiooni pioneeride Émile Reynaud’ ja Émile Cohli auks.

Charlotte „Lotte” Reiniger (1899-1981) oli saksa filmilavastaja ning siluettanimatsiooni teerajaja. Tema tuntumad tööd on „Prints Achmedi seiklused” (1926), mis on vanim olemasolev täispikk animeeritud film, ja „Papageno” (1935). Lisaks panustas ta ka tehnoloogiliselt animatsiooni valdkonda. Oma karjääri jooksul töötas Reiniger enam kui 40 filmi juures.

Write a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Pelicula

A modern theme for the film industry & video production

[instagram-feed feed=2]